Två unga vuxna lagar mat i ett studentkök med gröna påsen redo

Vad är biogas?

Visste du att ditt matavfall kan bli drivmedel? Följ med på resan från dina matrester till ett miljövänligt bränsle som driver bilar och bussar, och näringsrik gödsel som hjälper bönderna att odla ny mat.

Biogas är en typ av gas som produceras när organiskt material, till exempel matavfall, bryts ned av mikroorganismer. Du kan jämföra produktionen av biogas med kompostering. I stället för att skapa jord skapas gas och gödsel. Gasen kan sen användas som bränsle i fordon.

Vi samlar in matavfall i Linköping i gröna påsen. Det som du slänger i gröna påsen, till exempel bananskal och pasta, kan vi sen göra till biogas och biogödsel. Vi kan också använda olika typer av biologiskt avfall och restprodukter från industrier för att producera biogas. Vi kan också använda slaktavfall och dåliga mejeriprodukter för att göra biogas.

Så produceras biogas i Linköping

  1. Du slänger dina matrester i gröna påsen, knyter en dubbelknut på påsen och slänger den sen i din vanliga soptunna eller sopinkast, tillsammans med dina andra soppåsar med restavfall.
  2. Vi kör alla soppåsar till Gärstad avfallsanläggning i Linköping. Där sorteras de gröna påsarna ut från de vanliga soppåsarna. Det gör vi med hjälp av så kallad optisk sortering, där en kamera känner igen den gröna färgen på påsarna och sorterar ut dem från övriga påsar.
  3. Vi kör de gröna påsarna till vår biogasanläggning. Här rötar vi innehållet så att det omvandlas till biogas och biogödsel.
Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.
Biogasbil kör på kandsväg med rapsfält och lada i bakgrunden

Biogas som drivmedel

Beroende på vilken form gasen har passar den för olika typer av fordon. Det finns två typer av biogas, komprimerad och flytande. Komprimerad biogas (CBG) används till bland annat personbilar och bussar. Flytande biogas (LBG) är biogas som kylts ner och övergått i flytande form. Det fungerar för bland annat tunga transporter och industri.

Mike Helber gör i ordning biogödsel till sin gräsmatta och växter.

Näringsrikt biogödsel

De rester som inte blir biogas blir biogödsel. Det är ett näringsrikt gödsel som kan ersätta konstgödsel i lantbruket. Varje år produceras vi 100 000 ton biogödsel. Det gör att bönder kan producera ny mat, som sen hamnar i gröna påsen och som sen blir ny biogas och biogödsel.