Del 3: energi – vad kan vi göra?
Visste du att du kan hjälpa både miljön och plånboken genom att ha koll på hur mycket energi du använder? Det är faktiskt inte så svårt att börja tänka energismart, och här får du några enkla tips och knep för att komma igång. Från att förstå hur din mobilladdare fungerar till att upptäcka hur mycket energi som används på din skola – häng med och lär dig mer om hur du kan göra skillnad!
Vad är energi?
För att förstå energi lite bättre, kan vi börja med att titta på en elektrisk apparat, till exempel en mobilladdare. På de flesta apparater hittar du en liten etikett som berättar om dess "effekt", vilket är ett mått på hur snabbt apparaten använder energi. Effekten på etiketten mäts i watt (W).
För att ta reda på hur mycket energi en apparat använder, behöver du veta två saker:
- Apparatens effekt i watt.
- Hur länge du använder apparaten. Det mäts i timmar (h).
För att räkna ut energiförbrukningen multiplicerar du effekten med antalet timmar apparaten används. Resultatet får du i wattimmar (Wh). Till exempel, om din mobilladdare har en effekt på 5 watt och du använder den i 2 timmar, så blir energiförbrukningen: 5 watt x 2 timmar = 10 wattimmar (Wh) eller 0,01 kilowattimmar (kWh).
Så mycket energi används på din skola
Lejonfastigheter har hand om alla kommunala skolor i Linköpings kommun. På deras webbplats kan du se hur mycket el, värme och vatten som används på just din skola.
- Gå till fastigheter.lejonfastigheter.se och leta upp skolan på kartan.
- Tryck på rubriken "Värme, el, vatten".
- I diagrammet ser du hur användningen gått upp och ner på skolan. Du kan titta på bland annat månad och år. Fundera på vad ni använder el, värme och vatten till.
Så mycket energi använder du hemma
Genom att logga in på Mina sidor kan du se din energianvändning hemma. Hur mycket el, vatten och värme ni använder, och hur mycket sopor ni slänger, påverkar hur mycket din familj betalar till oss.
Energismart ventilation
På en skola kräver många saker mycket energi. Ett exempel är ventilation. Ventilation är viktig för att elever och personal ska må bra och kunna koncentrera sig. Ett klassrum behöver nästan 100 % mer luft än en bostad under en hel dag. Om ventilationen inte är effektiv kan den använda mycket energi i onödan.
Energieffektiv ventilation på Katedralskolan
Katedralskolan, en av Linköpings största gymnasieskolor, är 106 år gammal. Förr hade skolan ett gammalt ventilationssystem. Det tog in luft genom öppningar i väggarna och flödet av luft bestämdes av skillnader i temperatur. På vintern använde också systemet mycket energi för att värma den kalla luften. På sommaren fungerade det dåligt när det var varmt ute. Detta ledde till att luften stod stilla inomhus och elever och lärare blev trötta och hade svårt att koncentrera sig.
För att förbättra luftkvalitén har Lejonfastigheter installerat ett nytt ventilationssystem. Systemet suger in utomhusluft och blåser ut använd inomhusluft. Värmen från den använda luften återvinns och värmer upp den nya utomhusluften. Det minskar uppvärmningsbehovet med nästan 80 %. Resten värms med fjärrvärme.
I klassrummen finns sensorer som aktiverar ventilationen när någon är i rummet. Sensorerna mäter koldioxid och temperatur och justerar ventilationen efter behov. Detta ger en bra inomhusmiljö året runt.
Minska ventilationssystemets energianvändning
Även om Lejonfastigheter inför smarta energilösningar måste vi alla hjälpas åt för att minska energianvändningen. Här är några saker ni kan göra på skolan:
- Sänk temperaturen. Om luften känns kvav i klassrummet, sänk temperaturen istället för att öppna ett fönster. Om ni måste vädra, gör det med tvärdrag för att minska energiförbrukningen.
- Gå ut på rasten. Ta frisk luft på rasten om du känner dig trött. Sensorerna känner av hur många som är inne och justerar ventilationen. Att vara ute och röra på sig hjälper också koncentrationen och måendet.
Så kan du spara energi
För att energin ska räcka till alla i framtiden krävs det att vi använder den smartare. Här är flera tips på hur du kan spara energi.
- Återbruka och återanvänd. Behöver du verkligen de nya jeansen eller den senaste mobilen? Dina gamla kanske går att laga eller så kan du köpa på second hand. Att tänka på kvalitet istället för kvantitet hjälper till att minska ditt avfallsfotavtryck.
- Undvik stand-by-läge. Stäng av datorn och andra apparater med strömbrytaren när de inte används. Det sparar energi och minskar brandrisken.
- Ladda smart. Ta ur laddaren till mobilen och andra apparater när de inte används. Det sparar energi och minskar risken för brand.
- Sänk värmen. Sänk temperaturen hemma en grad eller två. Varje grads sänkning kan minska energianvändningen för uppvärmning med cirka 5 procent.
- Använd locket när du lagar mat. Använd lock på kastrullen när du lagar mat. Det minskar energianvändningen med två tredjedelar jämfört med att laga mat utan lock.
- Välj att åka tåg, buss eller cykla när du kan. Om du behöver åka bil, försök att samåka med andra.