Vad är el?
El är en osynlig kraft som gör att vardagen fungerar. Men vad är egentligen el och hur produceras den i Sverige? Häng med på en resa genom Sveriges elnät, från hur el produceras till hur vi kan möta framtidens ökade elbehov.
El är en slags energi som kan göra att saker fungerar, till exempel att ugnen går att starta eller att du kan ladda din mobil. Tänk dig att el är som en massa små partiklar som rör sig snabbt genom ledningar, precis som en grupp bollar som hoppar supersnabbt. Dessa partiklar, som kallas elektroner, ger energi till saker omkring oss.
Sveriges elproduktion
I Sverige kommer el från olika energikällor. Mest el kommer från vattenkraft. Följt av el från kärnkraft och vindkraft. Endast två procent kommer från fossila bränslen som kol och olja.
Energimyndigheten tror att Sverige år 2045 kommer att behöva 160 procent mer el än vad vi har idag. Det är därför viktigt att det produceras mer el, men det är också viktigt att vi blir bättre på att hushålla med den el vi har så att den räcker till fler och mer.
Elproduktion i Linköping
Vi producerar el i våra kraftvärmeverk i Linköping, Mjölby och Katrineholm. Vi producerar också el från sol-, vind- och vattenkraft som finns på flera platser runt om i landet. Du kan bland annat se en av Sveriges största solcellsparker bredvid Gärstadverket intill E4:an.
Frågor och svar om el
Nej, Sverige har inte elbrist. Sett över ett helt år har Sverige mer el än vad vi själva använder oss av. Den elen som vi inte använder oss av säljer vi till våra grannländer. Men under årets kallaste dagar kan vi ibland behöva mer el än vad vi själva kan producera, och då behöver vi köpa el från våra grannländer.
Effektbrist betyder att det inte finns tillräckligt med producerad el för att möta behovet som finns. Det kan till exempel vara att alla inte kan tända alla lampor samtidigt, för det finns inte tillräckligt med el.
Svenska kraftnät ansvarar för att det finns tillräckligt med el i Sverige. Oftast räcker den el vi producerar eller köper in. Men om det till exempel blir riktigt kallt och elförbrukningen ökar mycket, måste vi använda oss av reservel. Den reservelen kallas effektreserv. Effektreserven har Svenska kraftnät i beredskap.
Effektreserven är reservkraftverk som snabbt kan producera el. Om den inte räcker kan vi få effektbrist. Sverige har aldrig haft effektbrist. Då kan el kopplas bort några timmar för att förhindra större avbrott. I Linköping blir det som ett vanligt strömavbrott. Viktiga funktioner som sjukhus, polis och skolor får fortfarande el.
Effekt är ett mått på hur mycket kraft något behöver för att fungera. Till exempel kräver en elektrisk apparat viss effekt för att omvandla elektricitet till värme, ljud eller ljus. En högtalare omvandlar elektricitet till ljud; en högtalare med hög effekt skapar högt ljud, medan en med låg effekt skapar svagare ljud.
Om du använder en apparat med viss effekt under en bestämd tid kan du räkna ut energiförbrukningen. Mängden energi en apparat använder är dess effekt gånger tiden den används. Till exempel använder en 60-watts lampa som är tänd i 2 timmar totalt 120 watt-timmar energi (60 x 2 = 120).
Elnät är kablar som transporterar el från kraftverk till ditt eluttag. Elen går genom tre typer av nät: stamnät, regionnät och lokalnät. Tillsammans kopplar elnätet samman hela Sverige, som ett vägnät.
- Stamnätet ägs av Svenska kraftnät. Det fungerar som en motorväg. Det transporterar el från kraftverk via högspänningsledningar. Stamnätet övergår till regionnät.
- Regionnätet kan liknas vid en landsväg. Här sänks spänningen och elen förs vidare till lokalnätet.
- Lokalnätet är det som är närmast dig, och som till sist tar elen hem till dig. Det kan liknas vid gatorna inne i Linköping. I Linköping sköts lokalnätet av oss på Tekniska verken.
Sveriges elnät hänger ihop med Europa
Elnätet måste alltid vara i balans. Det betyder att elproduktionen och elförbrukningen måste vara lika stora så att spänningen i nätet alltid ligger på 50 Hz. Om spänningen inte är 50 Hz blir det strömavbrott. För att hålla balansen på 50 Hz måste vi köpa och sälja el. El kan inte lagras i stora mängder och måste därför produceras och användas samtidigt. Därför säljer vi överskottsel och köper el när vi har underskott.
El används och produceras alltid, och överföring av el sker hela tiden, både i Sverige och mellan våra grannländer. På grund av att vi sitter ihop med elnätet i Europa minskar risken för elavbrott. Att vi sitter ihop gör också att våra elpriser påverkas av Europa.
Kapacitetsbrist betyder att elnätets kablar inte kan överföra tillräckligt med el för att möta behovet. Det är som om kablarna är för tunna för att elen ska kunna passera. Om vi byter ut de tunna kablarna mot tjockare, kan vi överföra mer el.
På bilden ser du ett exempel på kapacitetsbrist. Produktionsanläggningen, till höger, har tjockare kablar, medan staden, till vänster, har tunnare kablar som gör det svårt att få tillräckligt med el.