Förpackningar och tidningar/papper

Tidningar och förpackningar kan bli nya saker igen. En del förpackningar kan till och med bli nya förpackningar många gånger om. Vissa hur många gånger som helst, om vi bara sorterar rätt. Visst är det bra?!

Det vi Linköpingsbor behöver göra är att sortera ut dem och lämna till återvinning.

Det är inte Tekniska verken som samlar in tidningar och förpackningar utan det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTIAB, som har ansvar för insamlingen. De har hand om de återvinningsstationer som finns runt om i Linköping, med olika containrar för plastförpackningar, metallförpackningar, pappersförpackningar, färgade och ofärgade glasförpackningar och tidningar.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen ser till att de förpackningarna som vi sorterat och lämnat till återvinning kommer till materialåtervinning. 

Lär dig mer om hur du sorterar! 

Tidningar

I tidningsbehållarna lämnar du tidningar, broschyrer, reklamblad och kataloger mm.

  • Töm ur påsarna och lämna tidningarna lösa i behållarna. Papperspåse sorteras som pappersförpackning och plastpåse som plastförpackning.

Tidningar återvinns till...
...nytt tidningspapper, toalettpapper och hushållspapper. Fibrerna i pappret kan återvinnas upp till sju gånger. Att göra nytt papper av returpapper sparar energi vid tillverkningen. Det behövs bara drygt hälften av all den energi som åtgår vid pappersproduktion av nya träråvaror.

Pappersförpackningar

I behållarna för pappersförpackningar sorterar du till exempel pastakartonger, pappersrullar, omslagspapper, wellpappkartong, papperspåsar.

  • Här sorterar du förpackningar som till mer än hälften består av papper.  
  • Töm förpackningen ordentligt. 
  • Ta isär förpackningar som består av flera material om det är lätt att ta isär. Skruva av korkar och ta av lock och sortera efter material. 
  • Platta till förpackningarna så tar de inte så mycket plats i containern och vid transport

Pappersförpackningar blir ...
...nya kartonger igen. Fibrerna i pappret går att återvinna sex-sju gånger innan de slits ut. 

Förpackningar av färgat och ofärgat glas - flaskor och burkar

Det finns två behållare, en för färgade och en för ofärgade glasförpackningar.

  • Det är viktigt att aldrig blanda färgat och ofärgat glas. En färgad glasflaska kan inte användas för att bli en flaska som är gjord av ofärgat glas. 
  • Ta bort lock och kapsyler och sortera dem efter material. (Oftast som plast- eller metallförpackningar). Sånt som är svårt att ta bort får sitta kvar, till exempel metallringen som blir kvar när man skruvat loss en metallkork från en flaska. 
  • Ju helare glaset är desto lättare är det att ta bort material och skräp som inte ska följa med glaset som ska vidare till återvinning. Inte för mycket klirr i containern alltså!
  • Lägg aldrig lampor, lysrör, porslin, keramik, spegelglas eller fönsterglas i glasbehållarna. Lysrör och lampor kan innehålla olika metaller till exempel kvicksilver och ska sorteras som farligt avfall. 

Glasflaskor och burkar blir ...
...glasflaskor, glasburkar och isoleringsmaterial. Glas kan smältas ned om och om igen utan att kvaliteten blir sämre. Dessutom sparar återvinningen både energi och nya råvaror. 

Metallförpackningar

I behållarna för metallförpackningar lämnar du konservburkar, dryckesburkar utan pant, aluminiumfolie, sprayburkar, färgburkar som är tomma och torra, tuber för t ex kaviar, lock och kapsyler. 

  • Skölj ur vid behov. Lämna tomma och torra förpackningar.
  • Ta bort lock och korkar. Stoppa in vassa lock ifrån konservburkar i förpackningen. Sortera annars lock lösa i behållaren med den typ av återvinningsmaterial som de tillhör t ex med plastförpackningar eller metallförpackningar. 
  • Töm tuber men låt korken sitta kvar.
  • Platta till förpackningar som lätt kan pressas ihop, du hjälper då till att spara utrymme i både behållare och transportfordon.
  • Burkar som innehållit färg/lim lämnas till metallåtervinning om de är tomma och torra. Innehåller de färg- eller limrester ska de lämnas till en bemannad återvinningscentral där farligt avfall samlas in.

Metallförpackningarna blir...
...till exempel nya motordelar. Metall kan återvinnas om och om igen och ändå hålla god kvalitet. Det är möjligt att spara stora mängder energi genom att återvinna begagnat stål och aluminium jämfört med att tillverka nytt. Det går t ex åt 95% mindre energi att tillverka aluminium av återvunnet material än av ny råvara.

Plastförpackningar

I behållarna för plastförpackningar lämnar du flaskor (ej pant) för till exempel ketchup, senap, schampo, rengöringsmedel, saft, burkar, glasslådor, dunkar, plastpåsar och frigolittråg mm.

Plastförpackningar återvinns till...

...plastmöbler, produkter till byggindustrin, bärkassar och sopsäckar mm.

Så gör du:

Töm förpackningen ordentligt. De behöver inte vara rengjorda men gamla matrester luktar illa och kan locka till sig möss så det kan ändå vara bra att skölja ur kladdiga förpackningar. För återvinningen är det viktigt att förpackningarna är ordentligt tömda eftersom en del förpackningar sorteras efter vikt. 

Lägg gärna flera mindre pappersförpackningar i en större pappersförpackning så tar de mindre plats och då behöver man inte tömma lika ofta. Då behöver inte chaufförerna åka för att hämta förpackningar lika ofta och det är bättre för miljön. 

Ta bort lock, kapsyler och andra detaljer som lätt går att ta bort från förpackningen. Sortera plastkorkar i plastförpackningar och lock samt korkar av metall i metallförpackningar. Lägg dem lösa i containern så kan de maskiner som sorterar förpackningarna lättare göra sitt jobb. På tuber låter du korken sitta kvar. 

Vill du veta mer?

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för insamlingen av tidningar och förpackningar via återvinningsstationer. På deras webbsida finns mycket information om hur återvinningen går till, hur du ska sortera med mera. 

Hjälpte denna information dig? Nej