Del 1: Energi - så funkar det!
-
Energiläget
I samhället är vi alla beroende av olika slags energi för att mycket av vår vardag överhuvudtaget ska fungera. Både hemma, i skolan, på kontor och i industrier. Allt från varmvatten i duschen, el till lampor, kylen och datorn, till värme att värma huset, kyla till datahallar och bränsle till olika fordon.
-
Fjärrvärme och fjärrkyla
Med fjärrvärme tar vi till vara på resurser på ett effektivt sätt. Den största delen av värmen produceras av sådant som annars skulle ha gått förlorat – exempelvis avfall, spillvärme och trärester från skogsindustrin. I Linköping producerar vi fjärrvärmen till största delen i Gärstadverken, där vi återvinner energin ur avfall.
-
El
Tekniska verken äger och driver elnätet i Linköping och Katrineholm och ser till att elen kommer till bostäder och verksamheter.
-
Återvinna energi
Allt vi köper orsakar att det uppkommer sopor. Till exempel när en vara produceras, av förpackningarna och när den till sist är förbrukad. De flesta vet att det går att återvinna materialet i en produkt men alla vet inte att det också går att återvinna energin.
-
Kraftvärme - el och värme på samma gång
El är för de flesta ett självklart energislag och som går att använda till en mängd olika saker. Det som kanske inte är lika självklart är att vid all elproduktion så uppstår ytterligare ett energislag - värme.
-
Biogas - ett förnybart bränsle
Med Gröna Påsens hjälp blir dina matrester biogas och biogödsel. Matresterna omvandlas alltså till ett helt förnybart bränsle samt ett biogödsel som kan användas för att producera ny mat.