Kraftvärmeverket i Linköping.

Kraftvärme - el och värme på samma gång

El är för de flesta ett självklart energislag och som går att använda till en mängd olika saker. Det som kanske inte är lika självklart är att vid all elproduktion så uppstår ytterligare ett energislag - nämligen värme.

Vid elproduktion tas inte alltid värmen som skapas tillvara. I ett elkraftverk så kyls till exempel värmen helt bort. Däremot är ett kraftvärmeverk byggt och konstruerat för att både elen och värmen ska kunna användas. På så sätt används bränslet till att få ut två energislag istället för bara ett. Ett mer effektivt sätt att använda resurserna helt enkelt.

Elen kan sedan användas till en mängd olika saker och värmen används för att värma hus och varmvatten i kranar och duschar, det kallas då för fjärrvärme.

I Linköping

I Linköping finns två kraftvärmeanläggningar. Den ena centralt i Linköping och den andra på Gärstad.

På Gärstad används avfall från hushåll och verksamheter som bränsle till de fem pannorna. I Kraftvärmeverket i Linköping eldas det med biobränsle i två av pannorna och den tredje pannan, som det tidigare har eldats olja i, byggs om till att kunna elda bioolja istället.

Tillsammans producerar de värme till drygt 80 000 villors årsbehov.

Så funkar det på Gärstadverket!

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

En stor klo flyttar avfallet

Alla olika sortera avfall från hushåll och industrier tippas ned i kraftvärmeverkens bunkrar där en kranförare styr en gigantisk klo, som kan ta 6-7 ton avfall i ett enda lyft. Med hjälp av klon kan kranföraren blanda och släppa ner avfallet in i pannan där det sedan eldas.

Ångan används till el och värme

Pannan övervakas noga för att hålla rätt temperatur, minst 850 grader, så vissa farliga gifter som kan finnas med i avfallet helt förstörs. Den varma röken från elden i pannan värmer sedan vatten till ånga. Ångan driver i sin tur ångturbinen för att göra el som skickas ut på elnätet.

Därefter används ångan en gång till och nu för att värma fjärrvärmevattnet. Fjärrvärmevattnet skickas i sin tur ut på fjärrvärmenätet för att värma element och dricksvatten i till exempel lägenheter, villor, hos företag och skolor.

Röken och askan renas

Röken och askan från produktionen renas sedan i den avancerade reningen. Det är den som tar mest plats i glashusen vid E4:an. Till exempel samlas tungmetaller och kvicksilver ihop för att kunna tas om hand på ett säkert sätt, likaså sorteras metaller ut för att kunna materialåtervinnas.Det som sedan är kvar och släpps ut i skorstenarna är nästan bara vattenånga och koldioxid. 

Bottenaskan, den aska som blir kvar i botten av eldstaden, används som konstruktionsmaterial för sluttäckning av deponier. Flygaskan, den aska som samlas in från röken, används som utfyllnad av ett kalkbrott. Här pågår det en del spännande teknikutveckling inom branschen där man ser på att kunna utvinna salter ur flygaskan och kanske även metaller på lite sikt.

Hjälpte denna information dig? Nej