Sedan 20 år tillbaka ägs och drivs Moo kvarn av lantbrukaren Göran Andersson. Här torkas, rensas och mals 200 ton spannmål till livsmedelsindustrin varje år. Kunderna är ett tiotal bönder, varav flera tidigare var delägare tillsammans med Göran. De köpte kvarnen gemensamt efter att den föregående ägaren gått i konkurs.
– Vi var flera bönder som var beroende av att kvarnen var i drift, berättar Göran.
I 20 år har Göran Andersson drivit Moo kvarn i Kolbyttemon, söder om Linköping.
Ny driftstrategi minskade effekttopparna
När Göran fick brev om effektprismodellen, som infördes i Linköping den 1 oktober 2020, tog han kontakt med oss på Tekniska verken. Han fick då hjälp med att se över kvarnens elförbrukning.
– De gav mig väldigt bra råd om vilka justeringar jag kunde göra, säger Göran.
Han började med att minska kvarnens effekttoppar, alltså de tillfällen verksamheten använder som mest el. Det gjorde han genom att övergå från att starta alla kvarnens moment på en och samma gång, till att istället göra det stegvis.
– Istället för att mala och rensa samtidigt, delar jag upp det och gör en sak i taget. Det blir inte så mycket mer jobb, det gäller bara att tänka annorlunda, menar Göran.
Genom att jämna ut elförbrukningen under en längre tid, kommer Göran kunna påverka elnätsavgiften. I effektabonnemanget baseras nämligen effektavgiften på den högsta effekt som tas ut per månad.
Genom att starta kvarnens moment stegvis kan Göran jämna ut elförbrukningen
– Det blir inte så mycket mer jobb, det gäller bara att tänka annorlunda, menar han.