Planera själva poolen
Underskatta inte tiden det tar att planera din nya pool. Det är en tidskrävande process eftersom det är mycket att ha koll på. Här listar vi de vanligaste punkterna du borde tänka igenom:
1. Vilken typ av pool vill du ha?
Det finns oändligt med möjligheter. Du behöver fundera på vad som passar just dig och din familjs behov och förutsättningar:
- Vad passar i trädgården och ihop med huset?
- Hur ska ni använda poolen?
- Vad ska poolen ha för känsla, form, storlek?
- Vill ni ha några tillbehör som stege, vinterskydd, tak eller belysning?
Tänk på att du behöver göra research om de olika pooltyperna och vad de kräver. Ska du gjuta vattenfast betong krävs betongklassning, till exempel.
2. Undersök var befintliga ledningar går på tomten
När du gräver på tomten är det viktigt att du har koll på var befintliga ledningar går så att du inte råkar gräva av dem. Få koll på ledningar på tomten.
3. Placera poolen på tomten
Var vill du ha poolen på tomten? Saker att tänka på:
- Var har du flest soltimmar?
- Ska poolen vara i anslutning till huset? Tänk över så den inte hamnar för nära huset och gör så att ni skvätter vatten på fasaden, eller så att grävningen riskerar att skapa sättningar i huset.
- Var ska poolen vara i förhållande till tekniken som sköter poolen? Du vill inte att det låter för högt på uteplatsen.
- Var ska alla rör dras, utifrån den plats du önskar placera poolen?
4. Vilken uppvärmningsmetod ska du ha?
Förutom själva byggnationen är den största kostnaden uppvärmningen. Det finns flera olika sätt att göra det på:
- Överför värmen från ditt befintliga värmesystem. I Linköpings kommun är det vanligt med fjärrvärme. Att använda fjärrvärme till poolen är enkelt och ljudlöst, det enda du behöver är en extra värmeväxlare som kopplas till din fjärrvärme. Det värmer snabbt upp vattnet, är miljövänligt och billigt sett till inköp. Värm poolen med fjärrvärme.
- Värmepump är vanligt att använda för att värma upp poolen. Det är viktigt att välja en värmepump som klarar hela vattenvolymen och gärna lite till. Värmepumpen drivs av el. Se över ditt elavtal så att du värmer poolen med förnybar el.
- Elvärmare passar för mindre pooler eftersom de är dyra i drift. Se över ditt elavtal om du väljer att värma med el.
5. Placera tekniken
Har du något befintligt utrymme, till exempel ett förråd som du kan placera tekniken i? Det är viktigt att tekniken, alltså filtersystem och värmesystem, skyddas från väder och vind. Värmesystem som låter mycket vill du inte ha för nära poolen, men långa ledningar är inte heller att rekommendera eftersom det drar mer el att pumpa värmen då. Ju längre ledning, desto större tryckförluster. Ju längre ledning, desto större pump och grövre ledningar behöver du.
6. Undersök marken
Du behöver undersöka marken för att få koll på vilka markförhållanden du har att göra med. Hur är grundvattenståndet? Är det lera, morän eller berg i marken? Allt detta kan påverka dina kostnader och är viktigt att undersöka.